In bewoonde woningen is het de uitdaging om met zo min mogelijk overlast voor de bewoners een veilig en goed werkend rookgasafvoer- en luchttoevoersysteem te creëren. Hak- en breekwerk dient zo veel mogelijk te worden voorkomen, de montagetijd dient zo kort mogelijk te zijn en de nieuwe installatie moet zo min mogelijk ten koste gaan van de woonruimte.
Indien mogelijk worden bestaande kanalen hergebruikt, gerepareerd of aangepast. In veel gevallen zijn de bestaande kanalen echter niet geschikt voor toepassing van HR ketels. In deze gevallen is het vaak mogelijk een nieuw kanaal in het bestaande kanaal te laten zakken. Eventueel kunnen hiervoor ook de ventilatiekanalen gebruikt worden. In deze gevallen moet er wel voor gezorgd worden dat de ventilatievoorzieningen blijven voldoen. Daarom worden bij aanpassing of vervanging van de verwarmingsinstallaties vaak gelijk ook de natuurlijke ventilatiekanalen omgebouwd naar een mechanisch ventilatiesysteem.
Ook wanneer er open ketels zijn aangesloten op een bestaand mechanisch ventilatiesysteem (ook wel MVS systeem genoemd) kunnen we in het ventilatiekanaal een rookgasafvoerkanaal laten zakken. De restruimte in het bestaande ventilatiekanaal blijft beschikbaar voor de mechanische ventilatie. We zullen in dit geval berekenen wat hiervan de consequenties voor de capaciteit van het ventilatiesysteem zijn en zullen de nodige maatregelen nemen om deze op het juiste niveau te houden.
Vaak zijn bestaande atmosferische (open) ketels aangesloten op zogenaamde Shunt- of Chamottekanalen. Dit zijn bouwkundige kanalen waarbij de rookgasafvoer per ketel eerst enkele meters naar boven loopt, voordat deze op het collectieve hoofdkanaal is aangesloten. Ook voor deze gevallen hebben wij passende oplossingen waarbij de schachten niet opengebroken hoeven te worden. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden bij uw project.
Wanneer er bij ketelvervanging bestaande CLV systemen aanwezig zijn, kunnen wij onderzoeken of deze geschikt zijn voor het aansluiten van nieuwe HR ketels. Indien dit niet het geval is zijn deze vaak wel met een kleine aanpassing of reparatie (weer) hiervoor geschikt te maken. Vaak zijn bestaande CLV-systemen uitgevoerd met een volledig vlakke bodem en een te kleine condensafvoer. Hierdoor loopt condenswater niet goed weg en zal de condensafvoer verstopt raken. Het water wat op de bodem blijft staan zal er uiteindelijk voor zorgen dat de bodem lek raakt.